Coraz częściej w naszych domach popularne stają się rozdrabniacze odpadów, gdyż ma to duży wpływ na ekologię i większą czystość. Takie rozdrabniacze służą w naszych kuchniach do pozbywania się niepotrzebnych odpadów z posiłków takich jak resztki warzyw, owoców, drobnych kości, ości z ryb oraz innych. Dodatkowo takie odpady nie będą zalegały w naszych śmietnikach, gdzie istnieje  ryzyko rozwoju niebezpiecznych bakterii i nieprzyjemnych zapachów. Dzięki rozdrabniaczom odpadów zmielone resztki jedzenia spłyną wraz z wodą do kanalizacji, co pozwoli na utrzymania czystości w kuchni.

Pierwsze rozdrabniacze odpadów powstały na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych. W tej chwili w USA w prawie każdym domu używa się tego typu urządzeń. Rozdrabniacze popularne są również w Australii, Nowej Zelandii czy w Europie Zachodniej. Na początku rozdrabniacze wykorzystywane były głównie w lokalach gastronomicznych, dopiero później zaczęto je używać w gospodarstwach domowych. Główną zaletą rozdrabniaczy jest przede wszystkim szybkie pozbywanie się niepotrzebnych resztek jedzenia, które mogły by zalegać w naszych śmietnikach. Dodatkowo w Stanach Zjednoczonych rozwiązanie to pomogło Amerykanom w dostosowania się do programów ochrony środowiska.

Rozdrabniacz można zamontować samodzielnie wystarczy przestrzegać instrukcji producenta. Urządzenia te pasują niemal do każdego rodzaju zlewu. Podłączamy je do otworu w zlewie, którego wielkość musi mieć średnice 90 mm, można założyć je również do zlewów z mniejszym otworem, jednak to już wymaga zamontowania odpowiedniej przejściówki, która wcale nie jest tania. Rozdrabniacze należy montować do zlewozmywaków o maksymalnej grubości 23 mm, w przypadku większej grubości należy założyć reduktor. Rozdrabniacze dostępne są w sprzedaży o rożnej mocy i wielkości, im większą posiadają moc tym szybciej mielą odpadki. Producenci zalecają rozdrabnianie odpadów przy pomocy wody to znaczy chcąc pozbyć się odpadków odkręcamy zimną wodę i wrzucamy resztki jedzenia. Rozdrobnione odpadki mielone są na mniejsze kawałki i wraz z wodą spływają do rur kanalizacyjnych. Oczywiście nie należy wrzucać do młynka tworzyw sztucznych czy piasku, a tym bardziej szkła i metalu. Nie należy wlewać również rozgrzanego tłuszczu, gdyż może on uszkodzić mechanizm urządzenia. Rozdrabniacza nie wolno także używać dłużej niż 3-4 minuty ciągłej pracy.

Pamiętajmy, że dzięki rozdrabniaczom spada o połowę ilość naszych odpadów w domu. Dodatkowo odpady wymieszane ze śmieciami nie są tak przyjazne dla środowiska jak rozdrobnione resztki odpadków spływające z wodą do kanalizacji.

Więcej o zlewozmywakach do kuchni na: www.comitor.pl/katalog/zlewozmywaki/